Ett fossilfritt EU
Skogsfrågor står högt upp på EU:s agenda till följd av deras stora betydelse både för klimatfrågan, den biologiska mångfalden samt att skogsnäringen bidrar till arbetstillfällen, hållbara material och energi. Skogsbruk och trä kan hjälpa till i den gröna omställningen av ekonomin, för att hjälpa oss att nå målet om ett resurseffektivt, fossilfritt Europa. Skogen kan hjälpa oss att tackla klimatutmaningarna på två sätt: genom att binda kol, och genom substitutions- eller undanträngningseffekten.
Skog och skogsbaserade produkter hjälper till att minska utsläppen
En substitutionseffekt uppstår när träbaserade produkter ersätter produkter tillverkade av fossila råvaror. Det innebär att fossilt kol tas bort från materialkretsloppet och ersätts med biogent kol. Den totala mängden kol i omlopp slutar därför att öka. Så länge det endast är nettotillväxten i skogen som används som träråvara i produktionen av produkterna innebär detta att halten av koldioxid i atmosfären inte ökar.
FAM gav AFRY i uppdrag att ta reda på exakt hur stor substitutionseffekten är på europeisk nivå. Resultaten finns tillgängliga i rapporten ”Substitutionspotential och klimateffekter i EU:s skogliga värdekedjor”. Rapporten kommer fram till att den totala årliga substitutionseffekten i EU är 390 miljoner ton CO2e.
År 2050 har skogssektorn potential att bidra till att minska koldioxidutsläppen med ytterligare 171 miljoner ton i ett medelscenario. Totalt kan skogsbaserade råvaror ta oss ungefär en fjärdedel av vägen till nettonoll 2050.
Detta samtidigt som kolförrådet i europeiska skogar fortsätter att öka. Mellan 1990 och 2020 steg kolförrådet med 48 procent.[1]
Substitutionseffekten spelar en avgörande roll för att minska klimatpåverkan och är en nyckel för att nå EU:s klimatmål. Produkter som produceras av skogsråvara har betydligt lägre klimatpåverkan än fossila eller icke-förnybara alternativ.
Vid sidan av substitutionseffekten har skogen även andra viktiga klimatnyttor. Kolsänkan, med andra ord den årliga ökningen av kollagringen i europeiska skogar, är -406 Mt CO2e/år, och i skogsprodukter -41 Mt CO2e/år – vilket resulterar i totalt -447 Mt CO2e/år.[2]