Se filmen som förklarar varför det nya förslaget om LULUCF-reglering riskerar att göra mer skada än nytta för klimatet. LULUCF står för Land Use, Land Use Change and Forestry – och det nya förslaget innebär att Sveriges årliga nettoinlagring av koldioxid i skogsbruket ska öka med ungefär 11 miljoner ton koldioxid till 2030. Det låter bra, men får negativa konsekvenser för Sveriges förmåga att skapa klimatnytta genom att byta ut fossila bränslen mot biobränslen, och minskar möjligheterna att använda virke till långlivade träprodukter som lagrar koldioxid. Den samlade klimatnyttan med det nya förslaget blir, i motsats till EU-kommissionens avsikt, därför negativ.
Relaterat innehåll

april 1, 2025
Film: Stora störningar och naturnära skogsbruk i boreala skogar – lärdomar från Dan Binkleys forskning
Naturnära skogsbruk handlar om att efterlikna naturens egna processer i skogsbruket, vilket blir särskilt tydligt i de boreala skogarna där stora störningar som brand och insektsangrepp varit avgörande för skogens utveckling över tid. I detta perspektiv är ett modernt skogsbruk en betydligt mindre störning än vad naturen själv ofta utsätts…

november 19, 2024
Se inspelningen av seminariet Building the Bioeconomy Together
Den 6 november stod Framtidens Skogsnäring värd för seminariet Building the Bioeconomy Together i Bryssel. Med en ny EU-kommission snart på plats samlades skogsorganisationer från tio EU-medlemsstater för att diskutera hur en ny bioekonomistrategi och avtalet om ren industri kan stärka Europas konkurrenskraft och klimatambitioner, och lyfta vikten av substitution.…

november 6, 2024
Ny rapport: De europeiska skogarnas roll för klimat och hållbar tillväxt
När Europa står inför stora utmaningar som klimatfrågan, ekonomisk tillväxt och hållbar användning av naturresurserna, belyser en ny rapport den avgörande roll som europeiska skogar och träprodukter spelar i att hantera dessa frågor. Rapporten, som lanserats av en koalition som representerar skogsägare, kooperativ och träindustrier betonar hur aktivt skogsbruk bidrar…