Skip to main content
ArtikelFilmNyhet

Ny forskning visar: markberedning leder inte till högre koldioxidavgång

Framtidens Skogsnäring har träffat Monika Strömgren som är docent i ekosystemekologi och forskar om hur olika skogsskötselåtgärder påverkar skogens växthusgasbalans. Monika har studerat hur balansen påverkas av skogsgödsling, dikning av torvmarker, ett varmare klimat, kontinuitetsskogsbruk samt markberedning. Det är just det sistnämnda området vi fokuserat på i vårt samtal med…
Jana Lundin
februari 15, 2024
ArtikelFilmNyhet

Ibland är det bra när skogen brinner

Förr i tiden var det framför allt bränder som formade skogen. Det är idag betydligt ovanligare här i Sverige. Det aktiva skogsbruket begränsar möjligheten för bränder att uppstå och spridas. Globalt brinner fortfarande stora arealer skog varje år, så mycket som 6,6 miljoner hektar 2022. Trenden är dessutom ökande. Okontrollerade…
Jana Lundin
januari 25, 2024
ArtikelFilm

Skogen – en viktig del av världsekonomin

Fem europeiska länder står för ungefär 75 procent av EU:s totala produktion av sågat trä. Enbart den svenska exporten motsvarar 15 procent av övriga EU-länders samlade produktion av sågade trävaror. Globalt sett står Sverige för tio procent av det globala exportvärdet för sågade trävaror, motsvarande 4,8 miljarder USD.Därutöver produceras dryg…
Jana Lundin
september 26, 2023
ArtikelFilmNyhet

Framtiden är gjord av trä

Skyskrapor, batterier, fönster, plast, elektriska transistorer, till och med satelliter, kan tillverkas av trä och träbiprodukter. Trots detta har forskare och industrin endast påbörjat att utforska fördelarna med att använda trä istället för fossilbaserade material. Inspirerade av utvecklingen inom träforskning, innovation och konstruktion har vi satt ihop en kort film…
Jana Lundin
juli 19, 2023
ArtikelFilmNyhet

Substitutionseffekten – Så jobbar skogen för klimatet

Hur bidrar skogsbruket till utsläppsminskningar? Vi har träffat Peter Holmgren, doktor i skogshushållning, som förklarar klimatnyttan i att varor från skogen ersätter fossila. Skogens klimatnytta behöver förstås ur två aspekter. Det räcker inte bara med att se till skogens förmåga att suga upp koldioxid från atmosfären genom fotosyntesen. Ur ett…
Jana Lundin
juni 20, 2023
ArtikelFilmNyhet

Med hänsyn till naturen – skogsbrukets utveckling

Har naturvård och hänsynsåtgärder sett detsamma ut historiskt i skogsbruket? Hur arbetar större skogsbolag med hänsyn? Vi har träffat Johan Skoog, skogschef, och Ida Heurlin, naturvårdschef, på Kopparfors Skogar för att höra mer om hur ett skogsbolag som just Kopparfors Skogar arbetar med naturvård. Johan och Ida poängterar att naturvård…
Jana Lundin
juni 14, 2023
ArtikelFilmNyhet

Alla skogar är olika

Vad är egentligen skillnaden på en naturskog, en produktionsskog och en lågproduktiv skog – en så kallad impedimentskog? Vi har träffat Per Simonsson, naturvårdsspecialist och skogsekolog, som berättar mer om de skogstyper vi har i Sverige. I Sverige finns 27,9 miljoner hektar skogsmark, av vilka 23,5 miljoner hektar är produktiv…
Jana Lundin
maj 17, 2023
ArtikelFilmNyhet

Ungskogar blir kolsänkor på kort tid

Forskare vid Linnéuniversitetet och Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen publicerat studien From source to sink – recovery of the carbon balance in young forests i Agricultural and Forest Meteorology om hur lång tid det tar för en ungskog att gå från att vara en kolkälla till en kolsänka, och resultatet visar…
Jana Lundin
januari 18, 2023
ArtikelFilmNyhet

En chans att visa upp balansen mellan produktion och miljö

Den 1 januari tog Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Dessa kommande sex månader ger Sverige chansen att visa upp vikten av skogen och skogsbruket för oss som land men även dess potential motverka klimatförändringarna på både nationell och europeisk nivå. Engagemanget för klimatfrågan är stort både här i Sverige…
Jana Lundin
januari 12, 2023
ArtikelFilmNyhet

Privata skogsägare ger skogen mångfald

I Sverige finns det närmare 320 000 privata skogsägare, och tillsammans äger de ungefär hälften av den produktiva skogsmarken. För dessa 320 000 privata skogsägare är skogen många gånger den plats där de själva lever och bor, där de kan promenera, plocka svamp och jaga, samtidigt som skogen är deras levebröd.Vi har…
Jana Lundin
november 14, 2022
ArtikelFilmNyhet

Skogsbrukets mångfald

Idag lanserar vi filmen ”Skogsbrukets mångfald” där vi presenterar tre olika sätt att bruka skogen på; trakthyggesbruket samt de två hyggesfria metoderna blädning och skärmskogsbruk. Trakthyggesbruket är det vanligaste sättet att bruka skogen på i Sverige. Blädning och skärmskogsbruk är två hyggesfria metoder. I trakthyggesbruket föryngringsavverkas en hel yta efter…
Jana Lundin
oktober 24, 2022
ArtikelFilmNyhet

Göran Persson om skogen

Hade Sverige varit det Sverige vi är vana vid utan skogen? Göran Persson, skogsägare och före detta statsminister, tror inte det.Göran Persson menar att skogen har format Sverige och oss som bor här. Att vi lever med och av skogen har en stor betydelse för vår självbild. Skogen skänker oss…
Bjorn
oktober 5, 2022
ArtikelFilmNyhet

Miljöhänsyn i skogsbruket

I Sverige antogs den gällande skogsvårdslagen 1993, vilket ändrade förutsättningarna kring hur skogsbruket bedrevs. Produktion och miljö blev jämställda mål. Det var ett viktigt beslut som stärkte arbetet med miljöhänsyn i skogsbruket, men den nya skogsvårdslagen gav också skogsägarna frihet att bruka skogen på det sätt som bäst passade de…
Bjorn
augusti 31, 2022
FilmUncategorized

Skogsgödsling är bättre för klimatet än skydd av skog

Ny forskning från Naturvårdsverket visar att skogsgödsling är bättre för klimatet än permanent skydd av skog. Naturvårdsverket fick i uppdrag av den svenska regeringen att ta fram förslag på politiska styrmedel för att öka upptaget av koldioxid i skogen. Peichen Gong, professor vid institutionen för Skogsekonomi vid SLU, arbetade med…
Bjorn
juli 1, 2022
ArtikelFilmNyhet

Kretsloppet i skogsnäringen

Skogen och skogsbruket betyder mycket för Sveriges samhälle och ekonomi, och dessutom bidrar den till att vi kan sänka utsläppen av koldioxid, för klimatets skull. Skogsindustrin gör så att vi kan bygga trähus, inreda dessa hus med trämöbler och att vi kan hälla upp mjölk från kartonger vars förpackningar är…
Bjorn
juni 21, 2022
Film

Räcker satellitbilder för att mäta skogen?

I juni 2021 publicerades en studie i tidskriften Nature som påstod att avverkningen av skog i Sverige hade ökat dramatiskt, något som senare visade sig inte stämma. Detta påstående mötte stor kritik och tillbakavisades av bland annat Skogsstyrelsen och SLU. Studien som var baserad på analys av satellitdata visar vilken…
Bjorn
maj 18, 2022
FilmNyhet

EU-kommissionens förslag om LULUCF har negativ klimatnytta

Se filmen som förklarar varför det nya förslaget om LULUCF-reglering riskerar att göra mer skada än nytta för klimatet. LULUCF står för Land Use, Land Use Change and Forestry – och det nya förslaget innebär att Sveriges årliga nettoinlagring av koldioxid i skogsbruket ska öka med ungefär 11 miljoner ton…
Bjorn
februari 2, 2022
Film

Skogsbruk i praktiken – från avverkning till skogsvård

Det är dags för del 2 i filmserien om hur Kopparfors Skogar arbetar med modernt skogsbruk. Vi träffar Moa Widman, skogsvårdschef, och Per Mellström, skogsvårdsledare, som tar vid efter avverkningen. De berättar hur det går till när man planterar ny skog, och hur man sköter om skogen medan den växer.…
Bjorn
augusti 23, 2021
Film

Skogsbruk i praktiken – från planering till avverkning

Det finns många uppfattningar om modernt skogsbruk. För att få en lite bättre inblick i hur det kan gå till i verkligheten får vi följa Kopparfors Skogars arbete. Vi träffar Per Eriksson, skoglig planerare, och Ida Heurlin, naturvårdschef, som tar oss med i processen från planering till avverkning. 
Bjorn
juli 7, 2021
Film

Skyddad skog i Sverige och Tyskland

Se filmen som visar hur Sveriges rapportering av skyddad skog gör att vi framstår som sämst i klassen. Tyskland tar till exempel med skog som i Sverige inte hade räknats som skyddad. Om detta har vi även skrivit en rapport. Oavsett vad ambitionerna är vad gäller skydd av skog så…
admin
juni 23, 2021